Er is de afgelopen winter weer een hoop gebeurd bij het spoor. De spoorbaan en het materieel hebben hebben net als ieder jaar de nodige aandacht gekregen zodat alles weer klaar staat voor het komende rijseizoen.

Loc 99 211, de vaste locomotief voor de parkroute, heeft een revisie gehad en heeft onder andere nieuwe wielen, assen en lagers gekregen. Ook zijn de voedingspompen gereviseerd en heeft de stuurwagen een loopwerkrevisie ondergaan. Loc 2 heeft een nieuwe bogie gekregen en op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan het vervangen van de rookkast.

Daarnaast is er weer flink gebouwd aan het spoor. Zo is het grondwerk gedaan voor de spooraansluiting tussen de toekomstige Ringloods en de hoofdbaan. Daarbij is ook een emplacement voorbereid waar in de toekomst een schaalmodel van een kolenpark moet komen te staan. Verder is de fundering voor de ringloods gestort waar we in een later stadium op verder kunnen bouwen. Ook is er een fundatie gemaakt voor een nieuwe asput.
Op station Nienoord Zuid is de heftafel voor de nieuwe laad- en losvoorziening is geplaatst en is het toeleidende spoor op hoogte gebracht.  Verder zijn de stootblokken bij de draaischijf gemaakt en geplaatst. Dit zijn schaalmodellen van de stootblokken zoals die tot ca. 1930 door de NS (en daarvoor door de Staatsspoorwegen, een voorloper van de NS) werden gebruikt.
Bij station Meulenhorn is het omliggende terrein op de schop gegaan en is de omgeving getransformeerd tot een fraai aangelegd gebied. Ook is er een wandelpad gerealiseerd om vanaf het station naar het toekomstige Natuur Educatiecentrum te kunnen lopen.

Er zijn weer heel veel spoorsecties en wissels gelast ten behoeve van het noordelijke deel van de Parkroute en het emplacement voor Wagenloods Noord. Daarnaast is er gewerkt aan het beveiligingssysteem van het seinwezen en loopt er een project om elke loc een digitale snelheidsmeter en km-teller te kunnen geven. Voorlopig is dit vooral bedoeld voor het 10¼" materieel.

Ondertussen is het werk aan de nieuwe 3700-en gestaag doorgegaan en zijn er 22 fraaie draaistellen gebouwd voor de toekomstige 10¼" rijtuigen. Dit betreffen gedetailleerde schaalmodellen van de Pruissische draaistellen de de Staatsspoorwegen voeger standaard gebruikten

Naast al dit werk is er heel veel groenonderhoud, schilder- en opruimwerk gedaan. Onderstaande greep uit de verzameling foto's doet al dit werk geen recht, maar het laat toch een beetje van de diversiteit aan werkzaamheden zien die we met veel inzet en saamhorigheid voor elkaar gekregen hebben!

View the embedded image gallery online at:
https://nienoordspoorwegen.nl/nieuws#sigProIdd1cd6b1053

31-10-2022 - Seizoen 2022 zit er weer op. Op zondag 30 oktober hebben we het rijseizoen afgesloten met de laatste stoomdienst van het jaar. Het was prachtig nazomerweer en op het perron was het gezellig druk. Vanaf 14:30 was er zoveel belangstelling voor de trein naar station zuid dat we op die route een 2e trein hebben ingezet. Zodoende kon er een kwartiers-dienst gereden worden tussen station Nienoord Centraal en Nienoord Zuid. De normale dienstregeling werd als altijd gereden met loc 99 211 en de 6 blauwe rijtuigen. De andere trein bestond uit Loc 1 en Loc 2 in voorspan met daarachter eveneens 6 rijtuigen die ondanks een grote capaciteit van 34 zitplaatsen ook de hele middag vol bezet was. Het was weer een heel spectakel!

We kijken terug op een mooi seizoen. De week voor hemelvaart hebben we de Parkroute-Zuid officieel in gebruik kunnen nemen, en zijn we daar met de reguliere treindienst begonnen. Gaandeweg het seizoen kwam bij iedereen de routine er goed in te zitten, en de dienstuitvoering verliep vrijwel vlekkeloos. Ook werd er op sommige dagen al wat proefgereden op het eerste deel van de noordtak, over de nieuwe spoorbrug die we vorig najaar hebben gerealiseerd. Dit vooralsnog zonder passagiers. Uiteraard bleef het spoorbedrijf op het oude rondje onveranderd populair bij de bezoekers en werd ook daar weer heel wat gereden.

Van de zomer werden we verrast met het winnen van de leefbaarheidsprijs van de gemeente Westerkwartier, een mooie blijk van waardering voor al 55 jaar onafgebroken inzet van de vele vrijwilligers die het hart zijn van Nienoord Spoorwegen. Ook mochten we weer de nodige subsidies en donaties ontvangen die ons helpen om onze bouwprojecten voort te zetten.

Nu voor ons het winterseizoen weer begonnen is gaan we naar harte lust aan de slag met het onderhoud van spoorbaan en materieel. Ondertussen wordt er hard doorgebouwd aan zowel de spoorbaan als aan het nieuwe materieel dat in de toekomst op de parkroute zal gaan rijden.

Wij bedanken alle reizigers van het afgelopen jaar voor hun bezoek, en verheugen ons erop ze volgend jaar weer te mogen verwelkomen bij een nog mooier Nienoord Spoorwegen.

Iedereen die ons een beetje kent weet dat je bij Nienoord Spoorwegen niet alleen mensen vind met een passie voor spoorwegen en (stoom)techniek, maar ook mensen die het gewoon leuk vinden om met elkaar zorg te dragen voor het beheer en behoud van ons unieke fenomeen in noord Nederland.

De kern van wat we doen is en blijft het zo natuurgetrouw mogelijk nabootsen en aan het publiek tonen van een werkend Nederlands spoorbedrijf in al haar facetten, met als belangrijkste onderdeel het betrouwbaar en veilig vervoeren van personen. We willen de bezoekers daarbij een samenhangende en historisch kloppende indruk te geven van het (Nederlandse) hoofd- en lokaalspoorbedrijf tussen 1900 en 2000. We willen ons daarbij ontwikkelen tot een museumspoorweg in het klein en meer vertellen van het achterliggende verhaal. Om dit te kunnen doen zoeken we vrijwilligers met kennis en expertise op allerlei gebieden.

We zoeken mensen die kunnen helpen met praktische zaken zoals: timmeren/houtbewerking, metselen, elektrotechniek of groenonderhoud. Verder zoeken we mensen die affiniteit hebben met marketing, productontwikkeling, educatie en communicatie. Verder zoeken we gastheren/dames en rondleiders om onze bezoekers welkom te heten en uitleg te geven over het vroegere Nederlandse spoorwegbedrijf aan de hand van wat er (straks) allemaal te zien is op Nienoord. We zijn hier voor met name op zoek naar volwassenen om onze organisatie uit te breiden. Daarnaast hebben we zoals elk jaar weer nieuwe aanwas nodig van trein- en machinepersoneel zoals machinisten, conducteurs en rangeerders.

Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden bij Nienoord Spoorwegen? We bieden een leuke hobby in een organisatie waarin je er niet alleen voor staat. Werk waarbij samen aanpakken maar ook gezelligheid belangrijk zijn. We bieden daarbij ruimte voor inzet op verschillende terreinen, niet per sé beperkt tot één specifiek onderwerp, taak of functie.

Bijgaand een leaflet waarin meer staat over wie we zijn en wat voor vrijwilligers we zoeken. Wil je meer weten? Neem contact op met onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie of om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Van 6 tot en met 27 september kan je op ons stemmen tijdens de Rabobank Clubsupport actie!

De afgelopen jaren is er  door de vrijwilligers van Nienoord Spoorwegen gewerkt aan een spoorbaan naar de parkeerplaats van landgoed Nienoord. Op het eindpunt is een station met draaischijf gebouwd. Op het station ontbreken nog de armseinen. Deze seinen zijn onderdeel van het beveiligingssysteem. We willen ze graag op schaal nabouwen van de originele tekeningen van de NS. Daarmee kunnen we kinderen en hun ouders laten zien hoe deze seinen in de vorige eeuw werkten. De tekeningen zijn inmiddels in ons bezit. We zoeken nu nog de financiële middelen om de seinen te bouwen.

Leden van Rabobank Noordenveld West Groningen kunnen ons hiermee helpen door op ons te stemmen tijdens de Rabobank Clubsupport Actie. Hoe meer stemmen we krijgen, hoe groter de financiële bijdrage. Je kan je stem uitbrengen door in te loggen bij de Rabobank, er komt dan vanzelf een bericht naar voren over de Clubsupport actie. Wij staan vermeld als Stichting Nienoord Spoorwegen Materieel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! 

Donateurschap

Het zou helemaal fantastisch zijn als je donateur van onze stichting zou willen worden. Met het geld van onze donateurs bekostigen we de revisie van de HGB en onderhouden we andere objecten van de stichting zoals de stoomlocs Nienoord 1 en 2, de draaischijf, een aantal motor locomotieven, rijtuigen en goederenwagens. Wil je vaste donateur worden of een éénmalige bijdrage doen? Je kan een bedrag overmaken naar rekening NL66RABO0302509372 t.n.v. St. Nienoord Spoorwegen Materieel.

Naar boven