18-09-2023 - Het einde van het seizoen 2023 komt in zicht maar helaas konden we dit jaar niet zonder grote reparatie het seizoen voltooien. Door een technisch probleem was er vorige week zondag schade ontstaan aan het loopwerk van Loc 99 211. Na onderzoek bleek dat er 3 van de 6 drijfwielen los op hun as zaten.

Woensdagavond hebben we uitgebreider onderzoek gedaan, en daarbij meteen besloten om een noodreparatie uit te voeren aan de wielen en assen. Om dat te doen moest er veel gedemonteerd worden. Het volledige remwerk, de drijf- en koppelstangen en allerlei bijbehorende aansluitingen moesten volledig afgenomen worden om de wielen met hun assen te kunnen demonteren. Aangezien dit de eerste keer is dat we deze loc zelf zo 'diepgaand' onderhanden namen was dit natuurlijk erg spannend! Na de demontage konden de wielen weer goed op de assen gefixeerd worden.

Tijdens de dienst van afgelpen zondag hebben we alles weer gemonteerd, en na een halve dag bouten en lijmen zat hij om drie uur weer in elkaar. Toen kwam het moment om proef te draaien, maar naar ieders grote verbazing ging de lok in de vooruit achteruit en omgekeerd! De oorzaak was dat de as waar de krukpennen in zitten verkeerd om onder de loc zat. We hebben toen besloten om de hele loc weer uit elkaar te schroeven om de as om te keren. Dit keer hebben we alles kunnen demonteren en weer in elkaar gezet in drie uur tijd. Oefening baart kunst zegt men! Om zes uur konden we weer testen en dit keer ging hij wel vooruit, waardoor de loc weer op de baan gezet kon worden en volgende week weer voor de dienst ingezet worden.

Na het seizoen gaan we ons beraden op een oplossing die dit probleem voor de toekomst voorkomt!