We hebben binnen Nienoord Spoorwegen een aantal mooie plannen voor de toekomst. Na de aanleg van de Zuidtak van de Parkroute met het geheel nieuwe station Nienoord Zuid, staan er voor de nabije toekomst al weer nieuwe plannen en werkzaamheden op stapel. We zijn er trots op dat we daar hier al een beetje van kunnen laten zien.

Noordtak en Station Meulenhorn

Na de aanleg van de Zuidtak en de plaatsing van de Parkbrug zal de komende tijd de Noordtak van de Parkroute gerealiseerd worden. Deze uitbreiding van de traject zal de bezoeker  naar Station Meulenhorn voeren, nabij het Natuur Educatie Centrum dat achterin het park gerealiseerd gaat worden.

Ringloods

Momenteel worden de locomotieven voornamelijk gestald in het oude stationsgebouw, een niet geïsoleerd houten gebouwtje uit 1972 dat in een erg slechte toestand verkeert. Er te weinig ruimte, het energieverbruik is hoog en de locomotieven die binnen staan zijn voor de bezoekers onzichtbaar.

View the embedded image gallery online at:
https://nienoordspoorwegen.nl/over-ons/toekomst#sigProId5c38c4e138
Het plan is om een nieuw gebouw te maken dat de uitstraling heeft van een echt locomotievendepot van vroeger, maar dan in het klein. Het gaat om een halfronde loods met ervoor een zelfde draaischijf als die op station Nienoord-Zuid. Vanaf de draaischijf kunnen de stoomlocomotieven straks elk op een eigen spoor binnen worden gezet. De vloer in het gebouw wordt verlaagd aangebracht waardoor een soort werkput ontstaat die het mogelijk maakt om de benodigde werkzaamheden aan de locomotieven uit te voeren. Het geheel wordt zo ingericht dat bezoekers dagelijks naar binnen kunnen en de stoomlocomotieven, ook als ze niet rijden van dichtbij kunnen bewonderen. Het gebouw zal van binnen en van buiten de sfeer uitademen van weleer. Dergelijke loodsen trof men vroeger op veel spoorwegterreinen aan.

Van buiten wordt het gebouw zoveel mogelijk in de schaal 1:5,5 gebouwd waardoor het qua verhoudingen past bij in het gehele miniatuur spoorwegbedrijf. De verlaagde vloer maakt dat er desondanks een comfortabele stahoogte ontstaat. Er is voorzien in een toegang die ook geschikt is voor minder validen.

Educatie

Binnen zal educatie een prominente plaats krijgen. De grote maatschappelijke betekenis van spoorwegen in het verleden, de actuele ontwikkelingen van het hedendaagse spoorwegbedrijf maar ook de werking van bijvoorbeeld een stoomlocomotief kan juist hier op een goede manier gepresenteerd worden. Ook ontstaat hier een prachtige mogelijkheid om de bezoeker en de medewerkers met elkaar in contact te brengen en zo de bezoeker bijvoorbeeld deelgenoot te maken van het opstoken of onderhouden van de locomotieven.

Duurzaamheid

Doordat het gebouw deels in de grond verzonken wordt maar ook doormiddel van tal van innovatieve oplossingen zal het gebouw aan relatief hoge standaarden van duurzaam bouwen voldoen. Zo is voorzien in een excellente isolatie, lage temperatuursverwarming en wordt overwogen het geheel te verwarmen doormiddel van hydrothermie, gebruikmakend van het water in de belendende vijver. Zoveel als mogelijk worden de normen en principes van passief bouwen gecombineerd met authentieke uitstraling.

Nieuwe Locomotieven

Nu we op Nienoord druk bezig zijn met het aanleggen van nieuwe sporen waarin ook de 10¼ inch spoorbreedte ligt, en naarmate we meer baanlengte krijgen, ontstaat de behoefte (en de mogelijkheid) om meer passagiers over langere afstanden te gaan vervoeren. Daarbij past de introductie van nieuwe grotere en robuustere locs. Daar geven we invulling aan met bouw van de SS793 en de NS3744. Met de bouw van deze replica’s in de schaal 1:5,5 beogen we meteen ook een (cultuurhistorisch gezien) relevante aanvulling te realiseren op de nationale collectie historische railvoertuigen. De beide locomotieven worden zo exact mogelijk nagebouwd, op basis van originele tekeningen en uitgebreid historisch onderzoek.