Nienoord Spoorwegen is een organisatie die geheel bestaat uit vrijwilligers en hobbyisten. Het zijn niet alleen mensen met een passie voor spoorwegen en (stoom)techniek, maar ook mensen die het leuk vinden om met elkaar zorg te dragen voor het beheer en behoud van een uniek fenomeen in noord Nederland. In de loop der jaren heeft Nienoord Spoorwegen meer dan 4 miljoen mensen in de treinen vervoerd, en hebben er honderden mensen; volwassenen maar ook vaak jonge kinderen er hun eerste schreden op het vrijwilligerspad gezet. Nienoord Spoorwegen bestaat uit ca. 70 actieve vrijwilligers/hobbyisten en heeft geen vaste of betaalde krachten.

Nienoord Spoorwegen is een organisatie die geheel bestaat uit vrijwilligersNienoord Spoorwegen is een organisatie die geheel bestaat uit vrijwilligers

We laten bij Nienoord spoorwegen niet alleen de treinen rijden, maar we bouwen en onderhouden ze ook. Ook het onderhoud aan de baan, de wissels, de stations, de seinen maar bijvoorbeeld ook het groenonderhoud wordt door vrijwilligers uitgevoerd. Daarnaast worden de laatste jaren de nodige uitbreidingsprojecten gerealiseerd. De vrijwilligers lassen daarvoor nieuwe secties spoor en leggen bijna alle benodigde infrastructuur en techniek zelf aan. 

De kern van wat we doen is en blijft het zo natuurgetrouw mogelijk nabootsen en aan het publiek tonen van een werkend Nederlands spoorbedrijf in al haar facetten, met als belangrijkste onderdeel het betrouwbaar en veilig vervoeren van personen. We willen de bezoekers daarbij een samenhangende en historisch kloppende indruk te geven van het (Nederlandse) hoofd- en lokaalspoorbedrijf tussen 1900 en 2000. We willen ons daarbij ontwikkelen tot een museumspoorweg in het klein en meer vertellen van het achterliggende verhaal. Om dit te kunnen doen zoeken we vrijwilligers met kennis en expertise op allerlei gebieden.

Vrijwilliger worden

Nienoord Spoorwegen zoekt nieuwe vrijwilligers met kennis en expertise op allerlei gebieden. Zo zoeken we mensen met praktische kennis van timmeren/houtbewerking, metselen, elektrotechniek of groenonderhoud. Verder zoeken we mensen die affiniteit hebben met marketing, productontwikkeling, educatie en communicatie. Daarnaast zoeken we gastheren/dames en rondleiders om onze bezoekers welkom te heten en uitleg te geven over het vroegere Nederlandse spoorwegbedrijf aan de hand van wat er (straks) allemaal te zien is op Nienoord. We zijn hier voor met name op zoek naar volwassenen om onze organisatie uit te breiden.

En natuurlijk hebben we elk jaar nieuwe aanwas nodig van trein- en machinepersoneel zoals conducteurs en rangeerders (vanaf 10 jaar) en leerling motormachinisten (vanaf 12 jaar). We zijn er goed op ingericht om vooral onze jonge vrijwilligers stapje voor stapje vertrouwd te maken met spoorweg- en stoomtechniek, met de omgang met publiek, het dragen van verantwoordelijkheid, het leren leiding geven enz. enz. Op deze manier wordt een leuke hobby gecombineerd met een persoonlijke ontwikkeling op allerlei vlakken.

Lijkt het jou ook leuk om vrijwilliger te worden bij Nienoord Spoorwegen? Meldt je dan vrijblijvend aan als belangstellende of neem contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie of om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.