Enige tijd geleden heeft de SNSM deze prachtige 3 1/2 inch Engelse sneltreinloc met 3 bijpassende rijtuigen geschonken gekregen. De locomotief is niet rijvaardig maar wordt tentoongesteld in het informatiecentrum bij de entree van het landgoed.

Achtergrond:

Een grote passie voor techniek en treinen heeft Jan Gabe van der Weide (geboren in Wommels, 1910) zijn hele leven gehad. Toch kwam deze passie pas echt tot bloei na zijn pensioneren. Zijn ouders leek het beter om naar de zuivelschool in Bolsward te gaan. Een werkend leven bij diverse zuivelfabrieken in Frankrijk en Nederland volgde. Bij de nieuwbouw van een kaasfabriek in Normandië in de jaren ‘30 bouwde hij een schaalmodel van de productielijn van Mecano als testopstelling. Van de onderdelen van zweefvliegtuigen die bij D-Day waren gebruikt, maakte hij speelgoed voor de kinderen in het dorp.

Na zijn pensionering verhuisde Jan Gabe met zijn vrouw Trijntje terug naar Frankrijk (Médoc). Daar werd de Britannia gebouwd. De onderdelen werden in Engeland besteld, op de draaibank bewerkt en samengesteld tot de locomotief. In het bosperceel achter het huis werd een spoorbaan gebouwd (van metalen gordijnrails op houten bielzen). Van het plan om een volledig rondje te kunnen rijden is het nooit gekomen, maar de kleinkinderen hebben er samen met hun opa veel plezier beleefd, al rijdend op een wagon achter de locomotief.

Nummer/Naam Loc Britannia
Type stoomlocomotief
Aandrijving stoom, gas-gestookt
Spoorbreedte 3½ Inch (Hoge palen spoor)
Schaal  1:16
Lengte over de buffers  
Breedte  
Hoogte  
Massa  
Aantal assen  6 + 4(tender)
Asindeling  2C1
Machine  2-cilinder
Stoomverdeling:  Walschaerts
Voedingstoestellen:  
Bouwjaar ca. 1978 
In dienst aan SNSM geschonken per 13 maart 2020
Fabrikant/Bouwer J.G. van der Weide
Eigendom SNSM
Remsystemen Parkeerrem: Geen
  Luchtrem: Geen