In 2017 is begonnen met het ontwerp van een nieuw type rijtuig voor het personenvervoer bij Nienoord Spoorwegen. Dit moest de vervanger worden voor de oudste serie rijtuigen, de 200-serie. Technisch gezien waren die aan het einde van hun levensduur gekomen. Er was een ingrijpende revisie/herbouw noodzakelijk om ze inzetbaar te houden voor de personendienst. Verder waren ze niet voorzien van een luchtremsysteem dus dat moest ook nog ingebouwd worden. Al met al zou het vrijwel nieuwbouw betekenen, met als resultaat een levensduurverlenging van een serie wagens die in de exploitatie eigenlijk niet meer voldeden. Het was dan ook een logische stap om nieuw te gaan bouwen.

Er is gekozen voor het ontwerpen van een basis onderstel waarop daar believen een bovenbouw kan worden gekozen. De bovenbouw van de eerste 2 wagens is geïnspireerd op de ICR Rijtuigen van NS, maar op hetzelfde onderstel zou ook bijvoorbeeld een goederenwagenbak of een ander type rijtuig kunnen worden geplaatst. De nieuwe wagens zijn voorzien van het zelfde type draaistel waarop ook de rijtuigen van de 410-serie lopen. Het zijn de eerste wagens waarbij het luchtremsysteem direct meegenomen is in het ontwerp. Daardoor kon het goed worden geïntegreerd in de constructie.

In plaats van de gebruikelijke opstelling met dwarsbankjes is gekozen voor een langsbank. Daardoor neemt het aantal zitplaatsen fors toe, zeker wanneer er kinderen worden vervoerd. In de schoolreisjesperiode kunnen per wagen tot wel 12 kinderen worden meegenomen, 3 maal zoveel als in de oudere typen rijtuigen. Voor volwassenen geldt dat het zitcomfort van deze wagens een stuk beter is dan van de oudere typen. Er is meer beenruimte en een gemakkelijke instap. Ook zijn de banken bekleed.

De passagierscompartimenten zijn voorzien van verlichting.  Daarmee hebben ze ‘s avonds  een fraaie uitstraling. Daarnaast draagt dit bij aan de zichtbaarheid op de overwegen van de parkroute.

Nummer/Naam Rijtuig 401-402
Type rijtuig
Lengte over de buffers 2780mm
Breedte 438mm
Hoogte 581mm
Massa  229,4Kg
Bouwjaar 2019 - 2020
In dienst 2020
Fabrikant/Bouwer R.A. Smits
Eigendom Stichting Nienoord Spoorwegen Materieel (bruikleen)
Remsystemen Pneumatisch: Standaard 2-leiding remsysteem