De noordelijke tak van de Parkroute betreft een enkelsporig baanvak met aan het einde een keerlus. In de keerlus wordt een nieuw station aangelegd. Station Meulenhorn! Passagiers kunnen hier straks uitstappen om het toekomstige Natuur Educatiecentrum te bezoeken dat gerealiseerd zal gaan worden in de vroegere schaapskooi op het Familiepark. Ook bezoekers van het depot van het Nationaal Rijtuigmuseum kunnen op termijn gebruikmaken van dit station.

De Buurtschap Meul'nhörn

Op nog geen 150 meter verwijderd van dit station heeft eeuwenlang een kleine buurtschap gelegen, bestaande uit een korenmolen met enkele andere gebouwen en woningen. Deze buurtschap had de naam Meul'nhörn. Meul'n betekend hier natuurlijk molen, en hörn is vrij vertaald een hoekje of uithoek. Molenhoekje dus. De molen was een standerdkorenmolen. Als de wieken naar de wind gedraaid moesten worden, draaide de molenaar het gehele molenhuis om een verticale as in de gewenste positie. De molen die in de 16e eeuw was gebouwd werd vier eeuwen later in 1893 gesloopt, waarna ook de andere gebouwen en huizen geleidelijk aan verdwenen. Richting Midwolde ligt nog het ‘Meul’nwiekje’, dat op kaarten meestal als ‘de Groeve’ vermeld staat. (Bron: Historische Kring Leek)

Hoewel pas zo’n 130 jaar na dato krijgt deze voormalige buurtschap nu dan toch een eigen station!

Meer informatie over deze vroegere buurtschap is te vinden in een leuke wandelroute op de website van de Historische Kring Leek.

Perronoverkapping Station Meulenhorn  

Station Meulenhorn wordt voorzien van een zelfde perronoverkapping als Station Nienoord Zuid.