Alex BultjeAlex BultjeAan het woord is Alex Bultje, over de bouw van de NS 7727. Alex heeft in 2020 in record tijd een D400 Bagagewagen gemaakt, en is ondertussen begonnen aan deze loc uit de 7700 serie. Hieronder alvast wat achtergrondinformatie over het project.

Al heel lang droom ik ervan een eigen 7¼” te bezitten. En dan denk ik gelijk aan zelf bouwen omdat dat toch mijn hobby is. Heel lang ben ik tevreden geweest met het rijden van onze Nienoord locomotieven, en het sleutelen en onderhoud daaraan. En nog steeds! Maar ik ben nu op een leeftijd dat je denkt als ik nu niet begin komt het nooit meer. Afgelopen jaar heb ik de D441 gebouwd als stuurwagen en dat was ook de opmaat naar deze locomotief. Het wordt een model van de NS 7727, ex HSM1031.

Waarom de serie 7700?

De mooie Nederlandse locs uit de 7700 serie spreken mij erg aan. Ze hebben buiten liggende stoomverdeling wat interessant is om te zien. Als model zijn ze niet te groot, te transporteren en, ook belangrijk, de onderdelen passen op mijn machines. Verder ben ik opgegroeid in Haarlem, de streek waar de oorsprong van deze serie ligt. Ik ken de hele geschiedenis van de 7742, en heb haar ook op dat pleintje in Bergen zien staan. Daarna de restauratie ook gevolgd. Ook heb ik lang geleden met mijn dochtertje een stukje op de voetplaat van “Bello” meegereden, zoiets blijft je bij. Iedereen weet wel dat ik met mijn stoomtrekker naar allerlei evenementen ga en zo kwam ik in 2017 de NS 7742 tegen in Stadskanaal bij de STAR en de MBS in Haaksbergen. Als deelnemende machinist heb je dan uitgebreide mogelijkheden om de locs ‘avonds eens goed te bekijken en in gesprek te gaan met het personeel.

Dat ik voor de NS-uitvoering kies heeft ook een historisch perspectief. Lange tijd waren SS en HSM felle concurrenten. En hoewel er in de tijd van de samenvoeging van HSM en SS in 1921 best gemengd materieel gereden zal hebben ga ik voor de NS7727 met daaraan de SS D441 als stuurwagen.

Ik kies echter niet voor de 7742, want als ik dat wel doe gaat iedereen mijn model vergelijken met de echte. En dan is er altijd wel een afwijking te vinden waarover iedereen dan loopt te zeuren. Een andere loc dus uit dezelfde serie. Op internet kwam ik foto’s tegen van de 7727 en daarop is te zien dat deze een Knorr voedingwater pomp en een voorverwarmer heeft. Die zitten niet op de 7742. En ik wil graag een stoomlucht pomp en voeding pomp bouwen. Dus heb ik hier de kapstok om deze deelprojecten aan op te hangen. Toch kom ik niet helemaal los van Bello, bij een revisie in 1935 is de ketel van “mijn” 7727 overgezet op de 7742.